Kembara MayaTuesday, 9 July 2013

BuatMu "mutiara"

Mutiara itu sedang kesedihan.
Dukanya aku zahirkan dijiwa.


     Kerana kasihNYA aku menulis ..

     Kerana kisahnya, terpalit cintaku  ..
                         *ini bukti tautan kasihku, bukti aku mahu bersamamu disyurga*
                Temanku, dia disana, aku disini. hari ini, gerhana segala perancangan, bukan sahaja dia, bahkan diriku turut menyembah duka. Tuhan, lututku dan dahiku terasa lama dihamparan sejadah. Entah doa apa yang ku pinta, yang pasti berulang aku menyebut namanya. Fairuz! maaf, "mutiara itu". Hingga tekakku sakit sekali. Meminta dipindahkan segala duka. Moga sahaja dirinya bahagia.

              Tangan ini menari sambil mata ini berkaca, duhai teman. aku memahami keadaanmu bahkan aku turut merasai peritnya.Sehingga saja kau tidak dimaklumi, aku pernah melalui jalanmu, bahkan aku dihujani lebih hebat.Saat itu, aku hanya fikirkan hikmahnya, saat itu, aku jualah ibu pada yang lain.Tiada tara kepedihan, hingga hari-hariku lalui dengan duka. Tapi kini, aku nampak hikmahnya, "supaya aku mengerti apa yang kau lalui, supaya aku boleh bersamamu, supaya kamu tahu ada orang yang kuat disisi' dan benar dalam doaku, aku tidak pernah meminta lebih melainkan kebaikan keatasmu. Allah sudah makbulkan satu sudut doaku.

             Bila berkata, jamin itu dari jiwa. Untunglah kamu, sahabatmu ini terlalu menyayangimu, dia mewajibkan dirinya berada bersamamu. Dalam susah dan senang.
Teman, aku tahu peritnya apabila apa yang dihajati tidak tercapai, asal saja kamu tahu, aku jua mahu dirimu seangkatan denganku. kerana kekuatan itu adalah apabila bersamamu. Aku jadi takut memikirkan tanggungjwab melangkaui masaku. Masihkah kita akan kekal begini?

                Warkah ini berlagu harapan. aku ingin melihat hamasasmu membunuh mereka. Ya, ya mereka dapat hancurkan segala cita tapi itu hanyalah sekarang. Tuhan itu maha hebat, segala yang berlaku pasti ada balasan.Jangan sedih teman. Kamu ada diriku. Aku sanggup tanpa syarat untuk bersama apa yang kau kehendaki. Hidup ini, wahai romyun, hanyalah sekali, kejarlah apa yang ingin dituju dalam hidup, apatah lagi kita wanita. Susah untuk beroleh peluang berkali-kali.
Untuk itu, redha tidak bermaksud mendiam diri. Ikuti dulu kemahuan mereka. Tapi, jangan kau bunuh rasamu, aku nampak dahaga sekali jiwamu. Berikan dia air selepas satu sem. Air yang ingin kamu "order" selama ini. Susah? jalan ini mana pernah senang. Kadang-kadang Allah bagi kita susah sekali untuk mendapatkan sesuatu yang diingini supaya hasilnya nanti kita akan hargai seperti mutiara yang tak ternilai harganya. Inilah ibrah yang sering kita lalaikan. Sering kita persoalkan..

Aku tahu dirimu pejuang, bukan pengakhirannya disini, aku jua tahu mimpiku tempohari petunjuk paling segar utk kamu teguh berdiri.
Bangun sayang bersama harapan, jadilah khaulah Al-Azwar dan Zainab Al Ghazali.
"tidak akan tunduk dengan kemahuan manusia, hanya fokus pada apa yang dicita"
salam sayang, salam rindu..................
           Revolusi Ghuraba' Pencetus Transformasi

No comments:

Post a Comment